Home > Stadswinkel > Lezingen > Lezingen 2016
Lezingen 2016 PDF Afdrukken

 

Dit jaar worden tussen 13 september en 27 oktober 14 lezingen en 4 workshops georganiseerd.

De middaglezingen zullen doorgaan tussen 12 u en 14 u en de afterwork lezingen tussen 18 u en 20 u. Ze vinden allemaal plaats in de CIVA stichting.
De workshops worden in kleine groepen gehouden (maximum 20 deelnemers). De plaats is voor elke workshop verschillend (zie in de programma hieronder).

PRAKTISCHE INFORMATIE

PLAATS VAN DE LEZINGEN :

CIVA Stichting
Kluisstraat 55
1050 Brussel

INSCHRIJVINGEN EN BIJKOMENDE INFORMATIE : 

Inschrijving wenselijk (voorrang aan ingeschreven deelnemers) voor de lezingen en verplicht voor de workshops. Bij niet-deelname aan een workshop zal een forfaitaire vergoeding van € 50 gevraagd worden.

U kunt zich inschrijven 

  • via de telefoon: 02 227 42 60
  • online via de link hieronder:

>>> On-line inschrijvingsformulier <<<
 

 


PROGRAMMA LEZINGEN IN DE CIVA STICHTING

De lezingen zullen in de taal van de spreker en in simultane vertaling FR/NL gegeven.

MIDDAGLEZINGEN (dinsdag van 12h tot 14h)

13 SEP
De warmtepomp: technologische vooruitgang of modeverschijnsel?

Nicolas VANDERNOOT: Stadswinkel
De warmtepomp is alomtegenwoordig: op beurzen, in de reclame, in de regionale premies... Maar hoe werkt dat in feite ? En is het echt de mirakeloplossing op het vlak van energie-efficiëntie?

20 SEP
Gevelmaterialen: diagnose, behandeling en bescherming

Jérôme BERTRAND: Stadswinkel
De Brusselse gevels worden gekenmerkt door een grote verscheidenheid aan materialen: geverfde pleister, baksteen, blauwe steen, witte steen, imitatiesteen… Hoe vergissingen vermijden bij de keuze van een reinigings- of overschilderingstechniek ? Wat zijn de noodzakelijke beschermings- en herstellingswerken?

27 SEP
Mede-eigendom: overleven of goed samenleven?

Jean-Pierre LANNOY: erkend gerechtelijk expert in Mede-eigendom en gebouwbeheerder
Ook al wordt het functioneren van een mede-eigendom door de wet bepaald, dit wil nog niet zeggen dat het « werkt ».  Elke groep van personen brengt immers haar eigen dynamiek voort. In het kader van het mede-eigendom kan de individuele wil van sommigen ingaan tegen de verdediging van de gemeenschappelijke belangen, de enen zetten zich teveel in, de anderen zijn niet betrokken of leveren kritiek...wat kan leiden tot een bonte kakofonie, tot inertie of tot zeer grote tegenstellingen tussen de mede-eigenaars. Welke hulpmiddelen kunnen gebruikt worden om een mede-eigendom zo goed mogelijk te beheren, en vooral om conflicten te voorkomen?

4 OKT
Oude glasramen en vensterglazen: onderhouden en bewaren

Céline CHÉRON: Stadswinkel
Het glasraam vormt een belangrijk onderdeel van de architectuur in de art nouveau en art-decoperiodes. Waar komt deze traditie vandaan? Hoe de bewaring en de restauratie van dit erfgoed aanpakken? Hoe het behoud van glasramen combineren met de huidige behoeften aan warmte- en geluidsisolatie?

11 OKT
Geluidsisolatie van vloeren

Bart INGELAERE: Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB)
De geluiden van de boven - of onderburen kunnen zeer storend zijn en men voelt zich vaak machteloos. Hoe de vloer goed isoleren? Welke methodes garanderen een bevredigend resultaat?

18 OKT
Een plat dak renoveren: isoleren, omvormen tot groendak, dakterras maken

Hélène DUBOIS: Stadswinkel
Sophie HOLEMANS: Stadswinkel
Bent u van plan uw plat dak te renoveren? Dit is het moment om het te isoleren, en waarom er geen groendak van maken, er een terras aanleggen, er een lichttunnel in aanbrengen of er zonnepanelen plaatsen … Welke zijn de gepaste technische oplossingen in uw geval? Welke zijn de gevolgen op het vlak van stedenbouw en de na te leven regels?

25 OKT
Huurder en eigenaar geconfronteerd met onderhouds- en herstellingswerken van de huurwoning: wie doet wat ?

Catherine CULOT: juridisch adviseur, Atelier des droits sociaux
Wanneer de huurder en de eigenaar zich geplaatst zien voor de noodzaak een herstelling,  een onderhoud of een controle van de voorzieningen in de woning uit te voeren, is de vraag wie deze kosten op zich moet nemen. Vandaag stelt men vast dat het huurcontract, het Burgerlijk Wetboek, de rechtsleer en de jurisprudentie niet meer volstaan om de respectievelijke verplichtingen inzake de werken te bepalen en uit elkaar te houden. Een hele reeks federale, regionale en zelfs gemeentelijke regelingen en voorschriften , die elkaar overlappen in deze materie, zijn de voorbije jaren verschenen ... Het is niet altijd gemakkelijk om er wijs uit te worden; deze lezing zal u daarbij helpen.

AFTERWORK LEZINGEN 18h-20h

15 SEP
Renovatie: waar te beginnen om zeker te zijn dat er een einde aan komt?

Guillaume AMAND: Stadswinkel
U wil uw woning renoveren: hoe begint u eraan ? Wat zijn de belangrijkste fasen, de meest renderende maatregelen ? Hoe uw werf goed beheren en tot een goed einde brengen ?

22 SEP
Lichtcomfort en energiebesparing verenigen

Nicolas VANDERNOOT: Stadswinkel
Licht is leven. Hoe krijg je de beste verlichting tegen de laagste kosten ? We geven een overzicht van de nieuwe LED technologieën, maar ook van de natuurlijke verlichting !

29 SEP
Binnenluchtvervuiling in de woning

Sandrine BLADT: RCIB (Regionale Cel voor Interventie bij Binnenluchtvervuiling)
De kwaliteit van de binnenlucht is een uitdaging voor de volksgezondheid. Ze blijft een grotendeels miskend onderwerp en is nog maar weinig gereglementeerd. We brengen nochtans het grootste deel van onze tijd door in een gesloten ruimte, of het nu in onze woning is, op het werk, in het vervoer of tijdens onze vrijetijdsbesteding. Dit 'opgesloten' zijn en de verscheidenheid van de aanwezige polluenten kunnen schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid.

6 OKT
Uw woning renoveren: herstellen, hergebruiken, recycleren enz.

Michael MORADIELLOS: Lateral Thinking Factory
Het hergebruik bevorderen via tweedehandskanalen, herstelling verkiezen boven vervanging, voorrang geven aan het gebruik boven het bezit of eerder aan een dienst dan een goed, de materialen afkomstig van afval recycleren, verspilling bestrijden. Hoe deze principes van de circulaire economie in de praktijk brengen bij het renoveren?

13 OKT
Slimme tools voor smart homes: goed of slecht idee?

Jonas MOERMAN: ecoconso.be
Steeds meer slimme tools vinden hun plaats in onze woning. Ze worden voorgesteld als zuiniger en praktischer oplossingen, maar maken ze hun beloften ook  waar? Dragen ze bij tot de energiebesparing in onze woning?  Vormen ze een duurzame oplossing?

20 OKT
Voorkom gebreken in de geluidsisolatie

Sophie MERSCH: Stadswinkel
U wilt zich isoleren tegen storende geluiden. Hoe bent u er zeker van dat het resultaat er mag zijn? Aan de hand van de meest gemaakte fouten op de werf, helpt deze lezing u om ze te vermijden.

27 OKT
De ventilatie in de renovatie

Sophie HOLEMANS: Stadswinkel
Eglantine DAUMERIE: Stadswinkel
De ventilatie van een woning is onlosmakelijk verbonden met haar isolatie en draagt bij tot de goede gezondheid van haar bewoners. Welke normen moeten worden nageleefd bij de renovatie?  Welke zijn de meest geschikte systemen? Hoe deze integreren?


WORKSHOPS

Zat 17 SEP en zon 18 SEP
Afgietsels en sierlijsten in alle stijlen.

Workshop in het kader van de Open Monumentendagen.
Om 13u30 en 15u30, Sint-Gorikshallen, Sint-Goriksplein, 1 1000 Brussel
Olivier JAMSIN : stuc-en staffwerker (atelier Steck).
De staff-techniek, die in het midden van de 19e eeuw ontstond en die het pleisterwerk versterkt door middel van plantaardige vezels, maakt de massaproductie van sierelementen mogelijk. Modelcatalogussen stellen dan aan architecten en bouwheren kroonlijsten, sierlijsten, kapitelen, kolommen of  rozetten in uiteenlopende stijlen voor, om de interieurs te bekleden. Aan de gevel worden sierlijsten in de pleister getrokken, terwijl sommige ornamenten gegoten en geplaatst worden. Tijdens deze workshop zal Olivier Jamsin, ambachtsman stuc-en staffwerker, de grondbeginselen van zijn vak voorstellen en u uitnodigen om aan de slag te gaan.

Zat 22 OKT
Ontdek de grote principes van de geluidsisolatie

Tijd en plaats nog te bepalen
Daniel De Vroey: ambachtsman
Daniel De Vroey werpt zich op als afbreker van de akoestische mythe. Als uitstekend pedagoog toont en illustreert hij de akoestische beginselen op spontane en eenvoudige wijze in een gebouw dat gerenoveerd wordt.  De workshop vindt plaats op een werf.

Zat 29 OKT
Een plan lezen en tekenen

Van 14u00 tot 17u00, in de maatschappelijke zetel van de Stadswinkel, Antwerpselaan, 24 1000 Bruxelles
Ali EL ASLI en Hélène DUBOIS : Stadswinkel
Hebt u een plan nodig om uw appartement of huis te herinrichten, een stedenbouwkundige aanvraag zonder architect in te vullen, of gewoon zin om een plan te leren lezen en tekenen ? Deze workshop leert u de beginselen van het architectuurtekenen.

 

 

 Met de steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

© Centre Urbain asbl - Stadswinkel vzw
Powered by Curbain.be