Home > Stadswinkel > Projecten > Projets de sensibilisation au patrimoine architectural
Sensibiliseringsprojecten voor het bouwkundig erfgoed PDF Afdrukken

De Stadswinkel heeft verschillende sensibiliseringsprojecten voor het bouwkundig erfgoed uitgevoerd in samenwerking met en met de steun van de Directie Monumenten en Landschappen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. 

Sensibiliseringscampagne voor de conservatie van oude vensterramen (2008 - 2009)

We staan er te weinig bij stil dat de vensters in de straten van Brussel vaak kleine kunststukjes zijn: variaties in de vorm van de vensteropeningen en het ontwerp van de ramen, profielen met lijstwerk, geblazen of getrokken glas, glas-in-loodramen, gekleurde ruiten, … Elk van deze details draagt bij tot de compositie van de gevel. Dit esthetische en technische erfgoed wordt vandaag in toenemende mate bedreigd doordat oude vensters steeds vaker vervangen worden, meestal om zeer praktische redenen: verlangen naar 'onderhoudsloze' materialen, betere thermische of akoestische isolatie, enz.

Daarom hebben de Stadswinkel en de Directie Monumenten en Landschappen een sensibiliseringscampagne voor de conservatie van oude vensterramen georganiseerd. Deze werd in verschillende evenementen opgedeeld: een fotowedstrijd, een tentoonstellingskoffer die van gemeente tot gemeente reisde, een tentoonstelling in de Sint-Gorikshallen en een opleidingsdag voor de professionelen.

Aarzel niet om ons te contacteren voor meer info.
Projectverantwoordelijken: Jérôme Bertrand en Céline Cheron.

Voor meer info over het oude vensterraam in het Brussels Gewest, kunt u het onderhoudsboekje Houten schrijnwerk, erfgoed en comfort verenigen raadplegen.
Auteur: Jérôme Bertrand, Stadswinkel vzw
Uitgever: Ministerie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest – Directie Monumenten en Landschappen, 2005 - heruitgave 2008

De tentoonstellingskoffer "Te bewaren architecturale gehelen"

De tentoonstellingskoffer is in de meeste gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest rondgegeaan. Hij werd ook tentoongesteld ter gelegenheid van de Open Monumentendagen gedurende verschillende opeenvolgende jaren. Hij legt de nadruk op de functionele en esthetische rol van de houten en metalen elementen die de gevel vormen van het huis en van het kleine appartement in Brussel op het einde van de 19e eeuw en begin 20e eeuw. Het venster bekleedt de hoofdrol, maar wordt voorgesteld tussen de andere gevelementen: de ingangsdeur, het balkon, de kroonklijst en de bekledingsmaterialen. Er wordt ook herinnerd aan de regels inzake de stedenbouwkundige vergunning.

U kunt hier een overzicht van de 10 tentoonstellingspanelen raadplegen.

Hij wordt vandaag nog altijd gratis ter beschikking gesteld van gemeenten en verenigingen die de inwoners willen informeren over het onderhoud en de valorisatie van het erfgoed.

Aarzel niet om ons te contacteren voor meer info.
Projectverantwoordelijken: Jérôme Bertrand en Céline Cheron.

Tentoonstelling Lift Story, liften van gisteren, erfgoed vandaag (2014)

In Europa doen de liften, tot aan de Tweede Wereldoorlog, behalve uitzonderlijke realisaties zoals de Eiffeltoren en enkele bescheiden wolkenkrabbers, gewoonlijk dienst in kleine gebouwen met 5 tot 6 verdiepingen. Deze liften, die perfect in de ruimte van het trappenhuis en het architecturale decor geïntegreerd zijn, vormen vaak echte meesterwerken van ambachtelijk werk. De verplichtingen voor het technisch conform maken, opgelegd door het Koninklijk Besluit van 2003 over de beveiliging van liften, in combinatie met een verlies van de vakkennis, leiden tot de toepassing van “standaard” moderniseringsoplossingen die ongeschikt zijn voor oude gebouwen.

De tentoonstelling Lift Story heeft als doel het miskende en bedreigde erfgoed die de oude liften in Brussel vormen, onder de aandacht te brengen.

Ze wil ook de moderniseringsoplossingen “op maat” aanmoedigen, alsook de integratie in de opleidingsmogelijkheden voor het beroep van lifttechnieker, van de vaardigheden die met dit soort werken gepaard gaan. 

Aarzel niet om ons te contacteren voor meer info.
Projectverantwoordelijken: Jérôme Bertrand en Céline Cheron.

Opleidingsdag van 25 november 2014 Oude liften: een erfgoed tegenover de uitdaging van de modernisering.

Programma van de studiedag

 

 Met de steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Leefmilieu Brussel

© Homegrade asbl vzw


Powered by Curbain.be